lauantai 15. huhtikuuta 2023

Kasvihuone

 Kesä on tulossa, joten kohtahan saa avata myös kasvihuonekauden. Viime kesänä sain vihdoin toteutettua kauan haaveilemani kasvihuoneen. Halusin tehdä kasvihuoneen vanhoista ikkunoista, jotta saisin siitä sellaisen kuin itse haluan. Toki kartoitin myös valmisvaihtoehdot, mutta niissä tulikin sitten hinta vastaan. Ja koska tykkään rakennella ja tuusata kaikennäköistä, niin olihan se aivan luonnollista toteuttaa kasvihuone DIY-projektina.

 Mun kasvihuoneen suunnittelu alkoi selvittämällä, että minkälaisia vanhoja ikkunoita oli saatavissa. Mun mummolan vanhassa navetassa oli monenlaista ja monen kokoista vaihtoehtoa, joten useaan otteeseen kävin mittailemassa ikkunoita, että sain tehtyä tarkempia suunnitelmia kasvihuoneen koosta ja mallista. Multa löytyy vieläkin aika monta erilaista suunnitelmaa tietokoneelta, mutta alla olevan raakaversion pohjalta ryhdyin sitten laskemaan materiaalimenekkejä.

 Kasvihuoneen teossa pyrittiin kierrättämään ja käyttämään nurkkapielistä löytyviä materiaaleja mahdollisimman paljon. Kasvihuone kasattiin vanhojen pihalaattojen päälle. Etu- ja takaosassa oleva yläosan paneeli löydettiin varastosta, samoin sivuseinien yläosissa olevat valokatteen palaset sekä lattian runkona käytetty kestopuulankku. Istutusaltaisiin käytettiin mökin rakentamisesta jäänyttä hirttä ja suurin osa verhoilulaudoista yms. on vanhaa "rakennusjätettä". 

Uutena kasvihuoneeseen ostettiin runkopuut, kattovasat ja ruoteet, katon valokate, maali sekä sisälattian terassilauta, jota käytettiin myös istutusaltaiden viimeistelyssä.

Kasvihuone on nyt selvinnyt ensimmäisestä talvestaan ja mä oon epätoivoisesti yrittänyt esikasvattaa tomaattia, paprikaa, kurkkua ja vesimelonia. Nähtäväksi jää, että saanko ne kasvamaan niin, että saisin siirrettyä ne kasvihuoneeseen asti. Tästä taitaakin tulla oma postauksensa sitten myöhemmin.

-Marika-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti