lauantai 29. huhtikuuta 2023

Jäniksen syömä omenapuu

 Keväällä lumien sulaessa järkytyin, kun huomasin, kuinka jänikset olivat tehneet tuhojaan meidän omenapuulle. Puun varsi oli järsitty melkein ympäri asti paljaaksi pitkältä matkalta (yhdellä sivulla oli ohuesti ehjää kuorta). Pienen hetken mietin, että ei muuta kuin puu nurin, mutta sitten muistin joskus lukeneeni aineesta, jolla puulle voidaan tehdä ns. tekokuori. Tämä aine on toiselta nimeltään haavasuoja ja se on valmistettu aineksista, joita puu tuotta itsekin vaurioidensa parantamiseen eli aine edistää puun tervehtymistä.

 Googlettelin kyllä aika monta juttua omenapuun pelastamisesta ja ymmärrän, että rungon ympäri kokonaan syötyä puuta ei välttämättä pysty pelastamaan. Haavanhoitoaineella voi yrittää, mutta nähtäväksi jää, että kuivuuko puu ensi talven aikana. Puuhan voi tehdä nyt keväällä lehdet vararavinnon turvin, vasta sen jälkeen alkaa kuivuminen. Tässä näkyy puun lähtötilanne, eli aika karua katsottavaa:

 Ensimmäisenä leikkasin puusta alimmaiset oksat suosiolla pois, koska niitä oli turha yrittää pelastaa. Sen jälkeen levitin tasaisen kerroksen haavasuoja-ainetta koko järsitylle alueelle.

Haavasuoja-aine oli tuommoista ruskeaa tahnaa, joka oli helppo levittää suoraan vaurioituneelle alueelle pullon sivellinkorkilla, eli aineen levittämiseen ei tarvinnut mitään ylimääräisiä välineitä.

Nyt jään mielenkiinnolla seuraamaan, miten tämän puun tulee käymään.


-Marika-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti